Annons
557644 / 2017-04-01--2018-03-31 topp
Gästhamnsguiden
Gästhamnsguiden
465 Gästhamnar
2500 Betyg
2000 Recensioner

Så får du luktfri toalett ombord

För att kunna njuta av ett bekymmerfritt båtliv och för att toaletten skall hålla är det viktigt att sköta toalettsystemet på rätt sätt. Här får du tips som vi hämtat från företaget FM Marin. Tipsen är nedkortade - vill du ha mera utförliga råd kontakta företaget.

Septiktanken tillverkas av rostfritt stål, aluminium eller plast. Tankvolymen bör vara tillräcklig för att besättningen skall kunna tillbringa några dagar ombord utan att tanken behöver tömmas. En rekommenderad tankstorlek är minst 40 liter. Det är praktiskt att ha en nivåmätare installerad på septiktanken. Det finns få saker som är värre än en överbelastad, stinkande toalett eller  översvämning från septiktanken i en båt!
Tömning bör ske vid särskilda mottagningsstationer för båtavfall med en separat sugpump för detta ändamål. Fler och fler gästhamnar har sådana stationer.
På en båt vill man inte ha luktande toaletter, därför är särskilt viktigt att luftventilationen genom luftningsslangen till tanken fungerar bra. Vid en väl fungerande ventilering tillförs  syre och bortförs koldioxid.

Luktfri toalett
Kolla att luftningsslangen inte är täppt. Om den är täppt kanske ditt system har möjlighet att backspola eller på annat sätt rensa luftningsslangen.
Den bästa lösningen är att sköta toaletten på rätt sätt, dvs. att ha fungerande luftning i septiktanken och att spola toalettstolen med dricksvatten så ofta det bara går.

Toalett med spolpump
Spolpumpen kan vara manuell eller eldriven. Den tar spolvattnet direkt från havet eller sjön och tömmer sköljvattnet i septiktanken.
Toalettstolar som spolas med direkt sjövatten eller havsvatten och inte rengörs regelbundet luktar oftast mer än de som använder dricksvatten från vatten-tanken.
Förklaringen är enkel: vatten från vattentanken har livsmedelskvalitet, det är dricksvatten. Samma vatten använder vi hemma i badrummet också för spolning. Hemma luktar inte toaletterna efter flera dagars/veckors användning.
Om man vill undvika lukten bör man ofta spola med vatten från dricksvatten-tanken.
För att undvika en ingrodd, unken lukt på båttoaletten är det viktigt att hålla toaletten ren och spola med lite dricksvatten så ofta det bara går.  En sköljning då och då med lite vitvinsvinäger (ca 1-2 dl) rekommenderas som sista sköljning. OBS! Spola inte en gång till efter vinägret.

Däcksanslutningen för sugtömning
Fr.o.m. 2004 är det ett krav att varje ny båt med toalett ska ha en septiktank med däcksanslutning för sugtömning. Dessutom ska båten vara utrustad med åtminstone en mätare för ¾-nivå.

Skrovgenomföringen för tömning direkt i havet
För tömning direkt i havet finns en skrovgenomföring. Tömning sker genom att man öppnar en kran eller startar en tömningspump. Idag är det tillåtet i Sverige med tömning direkt i havet. Andra länder som t ex Danmark, Finland, Tyskland och USA har restriktioner. Kolla alltid vad lagen säger för de länder i vilkas territorialvatten du planerar att vistas i. För segel-båtar rekommenderas vattenlås för att förhindra häverteffekt i systemet.

Luftningsslangen
För att minimera tryck i tanken när den fylls och dålig lukt finns det alltid en luftslang från tanken och ut genom bordläggningen. På denna luftslang monteras ibland ett luktfilter för att minska mängden dålig luft från septiktanken. Man bör byta filter minst en gång/säsong.
Att spola ofta med dricksvatten och före veckoslutet även med vitvinsvinäger, rensar inte bara toalettstolen, utan även slangarna. Denna är en viktig förebyggande åtgärd även mot fällningar i slangar och rör och i slutändan mot fällningar i septiktanken.

Trögt att pumpa?
Sannolik orsak är urinsaltsfällningar i slangar/rör. Dessa hårda beläggningar gör att diametern på slangen/rören minskar med tiden och plötsligt känns det trögt att pumpa. En annan orsak kan vara att slangen är nästan täppt (dålig luftning).
Lösning: Spola några gånger med dricksvatten eller med dricksvatten samt vitvinsvinäger. Kolla smörjningen. Om pumpen är ”torr” kan som akut lösning några droppar vegetabilisk olja (matolja) hjälpa. Vid första bästa tillfälle, gör en rejäl smörjning med riktig maskinolja (teflonbaserad mineralolja) för att bli av med problemet och för att förlänga livet på din pump.

Det gnisslar om pumpen
Mest sannolika orsaken är torra eller uttorkade ventiler eller packningar i toalettpumpar.
Lösning: Smörjning en gång per år (helst på hösten) med rätt olja (teflonbaserad) är en fantastisk förebyggande åtgärd och mycket viktig för att undvika snabbt slitage och åldring av pumpar. Akuta ingrepp behövs ibland. Matolja ”döljer” gnisslingsproblemet väl, under en kort tid, men använd den bara i akutfall.

Stopp  i systemet
Akuta lösningar
Forcera inte systemet. Då pajar bara pumpar, det imploderar septiktankens innehåll osv.
Använd någon annan, provisorisk lösning som ”reservtoalett”, tills du kommer i land och en systematisk sökning efter fel kan genomföras.
Om det är möjligt (d.v.s. felet ligger inte vid tömningspumpen eller tömningsslangen), töm tanken genom skrovgenomföring eller sugtömming.
En snabb genomgång av systemet för att hitta källan till problemet rekommenderas.
Börja med att kolla nivåmätaren! Blev toaletten plötsligt överbelastad (efter en fest, mm)? Då är det bara att tömma…
Kolla luftningsslangen och rengör så gott det går.
Tröga pumpar och gnissel kan akut behandlas med matolja för att sedan försiktigt provas igen.
Om septiktanken inte är överbelastad, spola igenom med dricksvatten ordentligt. Om du har vitvinsvinäger eller citronsyra (även        miljömärkt handdiskmedel går bra i nödfall) försök spola med detta och efter en kortare väntetid (30-50 min) spola igen med dricksvatten. Dessa steg kan repeteras några gånger, fast med ett stadigt öga på nivåmätaren…

Sköt om din toalett
• Årlig kontroll av pumpar med smörjning, byte av nötta ventiler, klaffar och packningar.
• För att förebygga saltfällningar i systemet, spola ofta med dricksvatten samt med lite vitvinsvinäger då och då.
• För att förebygga täppta rör och ventilationsslangar: backspola ibland, välj rätt toapapper (se ovan), spola med dricksvatten samt  säkerställ att rören är rätt monterade (dvs. så att avfall eller spolvatten inte fastnar i böjda delar).

mer info

Annons
558201 / 2017-04-01--2018-03-31 höger
558406 / 2017-04-01--2018-03-31 höger
557859 / 2017-04-01 - 2018-03-31 höger
557918 / 2017-04-01--2018-03-31 höger
557279 / 2017-04-01--2018-03-31 höger