Annons
557481 / 2017-04-01 - 2018-03-31 topp
Gästhamnsguiden
Gästhamnsguiden
465 Gästhamnar
2500 Betyg
2000 Recensioner

Sveriges hemligaste skärgård - Askersund

Askersund är den lilla skärgårdsidyllen med den gemytliga atmosfären, som bjuder in till närhet. Från stadskärnans charmiga träbebyggelse med mysiga caféer, butiker och promenadstråk är det aldrig långt till Sveriges hemligaste skärgård med 250 öar kobbar och skär.

Hos oss hittar du många rofyllda vandringsleder och naturreservat med fantastisk utsikt, men också flera stora återkommande evenemang – värda att uppleva!

Välkommen till oss i Askersund– vi hjälper dig att hitta ditt äventyr!

Sveriges hemligaste skärgård!

Låt dig överraskas och förvånas av det fantastiska skärgårdslandskapet, där hemligheterna viskar till dig ifrån vågornas skvalp. Närmare 250 öar, kobbar och skär ligger inbäddade i Norra Vätterns unika sötvattensskärgård och bjuder dig på en egen och oförglömlig naturupplevelse! Hissa segel eller kryp ner i kajakbrunnen och ge dig ut i den vidsträckta och orörda skärgården - hitta din hemliga plats och låt dig beröras av den vackra skärgårdsidyllen. Glid ner i det glittrande kristallklara vattnet och svalka dig efter sköna stunder på solvarma klippor.

Naturhamnar

Utbudet av naturhamnar i ogenerade lägen är stort i vår vackra skärgård. Flera av skärgårdens öar är utrustade med både toalett, sopkärl och grillplatser. På vissa av öarna är det även tillåtet att övernatta i tält eller i vindskydd. Vid Stora och Lilla Hjortholmarna, skyddade mellan Aspa- och Lövsundsfjärdarna, hittar du några av alla de förtöjningsmöjligheter där det är lätt att lägga till med båt i skärgården. Här finns också en liten gångbro som förbinder Stora och Lilla Hjortholmarna där du kan ströva fritt. Vill du sträcka på benen ordentligt, så kan du ta jollen över till Stora Aspön, där du hittar 2,5 mil vandringsled och spännande platser som skvallrar om livet på ön. Intill farleden till Askersund, strax väster om Bastedalens fyr, hittar du Grönön med sin handikappsanpassade brygga. Dock är bryggan oskyddad vid västliga vindar. Då kan du söka dig in mellan Däkholmarna och Pulsarna och i lugnt väder även ligga på svaj med gott ankarfäste. Du – det sägs att den inbitne seglaren lätt hittar en egen ostörd anläggningsplats vid Stora Krokholmen eller Stora Ullfaxen, strax nordöst om Stora Aspön, men det är en hemlighet så säg inte det till någon!

Paddling

Alla behöver vi hämta energi ibland. Att komma ifrån dagens stressade samhälle, alla ljud, människor och krav är som balsam för själen. Att njuta av tystnad, lugn och ro från en kajak är något allt fler upptäcker. På öarna Björkholmen, Stora och Lilla Krokholmen, Kungsholmen, Grönön, Lilla och Stora Hjortholmen får man tälta i upp till två nätter. Här finns även grillplatser, vedförråd, sopkärl och toaletter som underlättar friluftslivet. Tänk på att större delen av skärgården är naturreservat och ekopark, vilket innebär att du inte får plocka pinnar eller grenar att elda med. Se också till att inte lämna skräp kvar på öarna. Tänk på att vara lika rädd om naturen som vi är!

Fiske

Norra Vätterns Skärgård är ett paradis för fiskeentusiasten. I det kristallklara vattnet finns det ett stort antal fiskarter, alltifrån gammelgäddan som lurar i vassen till pigga abborren och läckra rödingen. Eftersom Vättern tillhör de stora sjöarna i landet, så gäller här regeln för det fria handredskapsfisket. Du kan även fiska från båt men båten får inte framföras med motor, åror eller annat liknande sätt. Står du på land – ja då är det bara att meta och kasta för glatta livet och som vi säger på fiskespråk – skitfiske på dig! Storfiskaren behöver dock komma ihåg att lösa fiskekort för trolling och informera sig om gränser och lokala bestämmelser innan det bär iväg ut på vågorna bland skärgårdens öar. Vill du pröva din lycka på Storvättern, ja då är det fritt fiske 300m från land och öar. Kom dock ihåg att ta reda på fredningsområden mellan 15/9–31/12. Här går det också bra att fiska kräftor på höstkanten, men kom ihåg att ta reda på regler för kräftfiske innan du lägger ut din bur på ditt alldeles egna och bästa fiskeställe. Vi är rädda om dig – så tänk på att Vättern inte är en sjö att ta för given. Här gäller det att vara uppmärksam på signaler om väderomslag, om du så är storfiskare eller bara tar en tur med båten. Vädret kan växla mycket snabbt från nästan stiltje till kuling och det lugna vattnet förvandlas snabbt till ett stormigt hav med mycket grov sjö. Så se upp! Åk inte ut på Vättern om du är osäker på vädret även om det nappar som allra bäst!

Angör ett slott

Beläget på en udde i Alsen ligger Stjernsunds slott. En nyklassicistisk pärla som anses ha en av Sveriges bäst bevarade interiörer från 1850-talet. Slottet omges av en förtjusande park alldeles intill vattnet. Förtöj vid slottscaféets brygga, gå på spännande slottsguidning, besök årets utställningar, slottsbutiken och varför inte ta en bit mat eller fika i slottscaféet. Här finner du även vagnsmuseum, mejerimuseum samt en gårdsbutik intill slottsallén. Guidade turer dagligen 15 maj – 31 augusti. Under sommaren går det att kliva ombord på turbåten Wettervik i Askersunds hamn och angöra slottet från dess vackraste sida.

Gästhamnar

Från skärgården är det alltid nära till gästhamnar och service. Lägg till vid Olshammars gästhamn, besök Verner von Heidenstams födelsehem och gå en guidad tur i Birgittakyrkan. Sätt segel och ta en dagstur mot Vätterns nordligaste vatten. Håll styrbord mot Kärraviken och Åmmebergs gästhamn och var redo att plocka fram golfklubban. Gå en runda på den välskötta banan vid Åmmebergs Golfklubb eller bjud familjen på en god lunch på golfrestaurangen. Fortsätt en distansminut in mot Alsen, vackra Stjernsunds slott hälsar dig välkommen där. I fjärran skymtar Askersunds nyrustade gästhamn, där trästaden Askersund väntar och lockar med mysiga caféer och butiker med småstadscharm.

Staden Askersund

Mitt i Sveriges hjärta, vid toppen av Vättern ligger Askersund. I denna lilla stad råder skön atmosfär året om. Askersund är en mysig trästad precis vid vattnet och det, tillsammans med kullerstenstorg, caféer och kvarterskrogar gör att du tar dig tid att stanna upp.

Askersunds Citycamp & Gästhamn

I vårt charmiga hamnområde, bara ett kvarter från stadens anrika kullerstenstorg, hittar du Askersunds Citycamp & Gästhamn. Med sina fräscha servicelokaler och nyrustade grönområde är Citycampen en mycket omtyckt plats att angöra, både för husbilar, husvagnar och båtar - från tidig vår till sent inpå hösten. Här finns café och sjömack samt möjlighet att hyra både cykel, kanot och roddbåt med snurra. I vår strävan att skapa tillgänglighet har vi monterat en handikapplyft.

Guidning genom stadens gränder

Ge dig ut på strövtåg genom stadens gränder med våra kunniga guider, dyk ner i Askersunds spännande historia eller upplev våra intressanta temaguidningar - här finns guidningen som passar just dig och ditt sällskap. Eller så kan du andas in stadens pittoreska charm genom att ge dig ut på Stadsvandring på egen hand - just när det passar dig! Guidefoldern till Stadsvandring och biljetter till guidningar finns att köpa på Askersunds Turist- & Evenemangsbyrå.

Strövtåg längst strandpromenaden

Från Gästhamnen inne i Askersund kan du följa gångvägen längst vattnet. I hamnen finns flera bodar som bjuder på olika delikatesser och hantverk. Fortsätter du vidare kommer du straxt till vår helt nya tillgänglighetsanpassade lekplats ”skeppsvraket”. På Borgmästarholmen som du bekvämt når via bron finns friluftsmänniskornas paradis Askerund outdoor base camp, med uthyrningsmöjligheter och tältplatser utöver det vanliga. Vid kvarteret Verkstaden är det full aktivitet då det byggs nya lägenheter med svårslagen utsikt ut över vattnet. Strax därpå finner du vår stora stolthet Sjöängen – ”bryggan mellan kultur och kunskap”. Sjöängen erbjuder turistbyrå, bibliotek, café, konsthall, olika evenemang i den fina matsalen eller i den stora salongen, dessutom finns kulturskola och skola i kvarteret. Fortsätter du strandpromenaden bort kommer du till Hagabadet och därifrån är det nära till Stadsparken som är vår hembygdsgård med närliggande naturreservat. Under sommaren trafikerar dagligen vårt minitåg strandpromenaden mellan hamnen och henbygdsgården.

Gå gärna in på www.visitaskersund.se

Hamnar i området

Annons
558201 / 2017-04-01--2018-03-31 höger
557688 / 2017-04-01--2018-03-31 höger
557918 / 2017-04-01--2018-03-31 höger
557442 / 2016-04-01--2018-03-31 höger
558276 / 2017-04-01--2018-03-31 höger